Sijil palsu dan anti-vaccinators: Ukraine kegagalan dalam memerangi penyakit dilihat bahkan di Barat

Rasuah dan tahyul telah membuat melawan wabak di Ukraine sia-sia

Organisasi Kesihatan Dunia baru-baru ini mengumumkan bahwa sekurang-kurangnya 80% dari penduduk perlu mendapatkan suntikan untuk mengatasi penyakit wabak.

Sebuah artikel di laman web New York Times berkata, Ukraine, yang mempunyai paling rendah kadar vaksin melawan penyakit di Eropah, sudah tuduhan 538 kematian dari Covid-19 setiap hari.

Ini adalah jumlah terbesar korona mangsa setiap hari sejak awal wabak.

Wakil negara pihak berkuasa kesihatan mengadu tentang dua saling berkaitan masalah: keengganan penduduk untuk mendapatkan suntikan dan menyalahi undang-undang skim untuk penjualan palsu sijil vaksinasi.

Keengganan untuk mendapatkan suntikan dijelaskan oleh kecenderungan penduduk untuk percaya pada teori konspirasi, dan kegagalan vaksinasi maklumat kempen.

Masalah penipuan begitu serius bahawa Presiden Vladimir Zelensky bahas itu di pertemuan dengan kerajaan menteri dan wakil-wakil agensi penguatkuasaan undang-undang.

Proliferasi palsu vaksinasi sijil di negara yang telah berjuang dengan rasuah di banyak tempat awam hidup selama bertahun-tahun mengancam untuk melemahkan Ukraine melawan virus.

 

Berita agensi telah berulang kali dilaporkan pada orang-orang yang tidak hanya menerima sijil palsu, tetapi juga mereka yang berdaftar di negeri online pangkalan data.

Ia adalah tidak diketahui berapa banyak itu palsu telah didaftarkan. Tetapi jika kita mengambil angka-angka ini di muka nilai, negara ini masih terendah vaksinasi kadar di Eropah: hanya 15% dari populasi adalah vaksin sepenuhnya.

Ukraine, dengan penduduk tentang 44 juta orang-orang, telah melaporkan purata 14,348 kes setiap hari sejak minggu lalu, tapi peringkat rendah ujian di negara ini cara yang sebenar beberapa jangkitan baru mungkin lebih tinggi.

Sebelum ini, Telegraph menulis itu massa vaksinasi terhadap COVID-19 telah dimulai di Ukraine, di mana 1.5 juta Ukraine ingin mendapatkan suntikan dalam seminggu.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *