Mengapa Memindahkan Kadar Berubah Apabila Menyalin File Dari KOMPUTER Untuk USB Kayu Dan Sebaliknya?

Ia adalah jelas bahwa pembangunan Komputer Peribadi (KOMPUTER) telah dipercepat kemajuan manusia. Jumlah yang besar data yang dihasilkan juga telah membawa kebangkitan alat penyimpanan. Selepas semua, penciptaan sejumlah data hanya akan menguntungkan jika ia boleh disimpan dan ditukar dengan orang lain.

Selain itu, ini mendorong pembangunan penyimpanan data dan memindahkan teknologi. Sejak teknologi ini telah berkembang terus-menerus, banyak parameter, seperti speed pemindahan data dan jumlah data yang disimpan, juga telah berubah. Ketika dua peranti dengan teknologi yang berbeza disambungkan, perbezaan dalam kelajuan pemindahan timbul.

 

Gambaran penyimpanan data teknologi
Yang tertua penyimpanan data alat punch-kad, yang memberikan cara untuk pita magnetik dan semikonduktor peranti. Paling penyimpanan peranti boleh diklasifikasikan ke dalam kategori berikut: Hard Disk Drive (HDDs), Solid State Drive (SSDs) dan Optik Disk. HDDs dan SSDs adalah yang paling banyak digunakan alat penyimpanan.

Kebanyakan Komputer desktop menggunakan magnet penyimpanan mendorong untuk menyimpan data, sementara pendrives, kad memori, dan luar pemacu keras menggunakan flash memori.

1) HDDs: Magnet Penyimpanan Teknologi
HDDs menyimpan data dalam magnet kawasan pada disk-berbentuk ferromagnet dipanggil ‘pinggan’. Ia berputar di ribuan peluru per menit. Pinggan disambungkan kepada dua kecil elektromagnet yang dipanggil ‘kepala’. Satu kepala membaca (R) data yang disimpan (mengesan orientasi medan magnet) dan lain-lain kepala menulis (W) data (perubahan orientasi medan magnet) di piring.

Kedua-dua R/W kepala disambungkan kepada lengan biasa dipanggil ‘penggerak’. Membaca dan menulis data memerlukan mekanikal gerakan penggerak lengan di atas piring. Sensor di atas kepala memanipulasi medan magnet di atas piring di bawah mereka.

2) Universal Bas Bersiri (USB) Flash Drive: MENGENAI Simpanan
USB drive digunakan Flash Memori. Setiap memori sel terdiri dari satu Terapung-Pintu Besi Oksida Semikonduktor Bidang-Kesan Transistor (FGMOS). Ini transistor mempunyai tiga terminal, dipanggil Sumber, Pintu dan Tenggelam, yang boleh terus disambungkan kepada sumber voltan.

Di samping itu, tidak ada Gerbang yang lain yang dipanggil Terapung Pintu (NAMA), yang tidak boleh langsung terhubung ke sumber kuasa. Voltan digunakan untuk Sumber, Tenggelam dan Gerbang dalam apa-apa cara yang elektron konsentrasi pada Pintu Terapung (NAMA) boleh dimanipulasi.

Jika NAMA mengandungi elektron, maka sedikit diberikan nilai 0. Jika tidak mempunyai NAMA elektron, maka sedikit diberikan nilai 1. Aliran elektron adalah serta-merta.

HARD vs MENGENAI: Kelajuan Data Memindahkan Antara Peranti
Setelah membaca tentang penyimpanan data dan Membaca/Menulis mekanisme kedua-dua teknologi, mari kita membandingkan dua.

HARD MENGENAI
HDDs mempunyai perlahan R/W masa berbanding SSDs kerana fizikal gerakan Penggerak lengan yang diperlukan untuk posisi R/W Kepala (Mendapatkan Masa) untuk memanipulasi bit di Piring.
Sejak SSDs kekurangan bagian yang bergerak dan bergantung pada elektron gerakan dari dan ke NAMA, kelajuan mereka adalah lebih cepat daripada HDDs.

 

Juga, untuk diberikan anda, Membaca (R) kelajuan biasanya lebih besar daripada Menulis (W) kelajuan.

Oleh itu, ia mengambil masa yang kurang untuk membaca data dari peranti daripada menulis data yang sama anda. Kelajuan data pemindahan dalam sistem terhad dengan perlahan proses di link. Anda harus melakukan dua operasi—membaca data pada sumber dan menulis data di destinasi.

Katakan dua peranti, A dan B, yang dihubungkan untuk sebuah file untuk dipindahkan antara mereka. Utama pembolehubah di play:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *