Mengapa MEMBAWA lampu Jadi Tenaga Cekap?

Cahaya Memancarkan Cahaya atau MEMBAWA adalah jenis PN persimpangan cahaya. Ia dibuat daripada bahan semikonduktor yang menghasilkan cahaya ketika semasa mengalir melalui itu. Ia bekerja pada prinsip electroluminescence dan digunakan untuk kita sehari-hari lampu tujuan.

 

Anda mesti telah menyaksikan naik popularitas LED lights dan mentol. Kebanyakan dari lampu kami perlu dipenuhi oleh Led hari ini, menggantikan lampu pijar dan juga CFLs (Padat Lampu Neon). Led telah dicap sebagai sangat tenaga cekap dan tahan lama. Apa alasan di balik itu?

Mari kita jelajahi lebih banyak tentang ilmu di balik ini MEMBAWA lampu dan membuat hidup kita lebih cerah.

Bagaimana MEMBAWA lampu kerja?
LED lights yang terbuat dari cahaya kecil pemancar dioda yang berbentuk mengikut keperluan kita. Untuk memahami bagaimana LED light bekerja, kita harus masuk ke dalam butir-butir bagaimana LED bekerja di tempat pertama.

Yang MEMBAWA dibuat daripada bahan semikonduktor yang adalah dalam bentuk sebuah persimpangan PN cahaya. Ia mengeluarkan cahaya di hadapan berat sebelah (tinggi voltan digunakan untuk P-akhir cahaya daripada N-akhir cahaya) dan semasa mengalir dari P untuk N. Di hadapan bias, ketika lubang dari p-jenis wilayah masukkan junction dan bergabung semula dengan elektron dari n-jenis wilayah LED, energi dilepaskan terutamanya dalam bentuk foton (paket cahaya). Ini foton memancarkan cahaya.

Yang berbeza doping bahan kimia ditambah untuk MEMBAWA kepada memancarkan warna cahaya. Sebagai contoh, Aluminium ditambah ke Gallium Arsenida cahaya untuk pelepasan dilihat lampu merah.

Oleh itu, LED light bekerja pada prinsip ini electroluminescence untuk menghasilkan cahaya. Satu titik untuk catatan di sini adalah yang MEMBAWA berjalan pada Arus searah (DC), tetapi bekalan kuasa di dalam rumah adalah dalam bentuk Arus (AC). Oleh itu, ada built-in voltan pemandu di pangkalan LED lights yang menukarkan 120-240 V arus AC 30-60V DC currrent untuk kerja yang betul.

Bagaimana LED lights yang berbeza?
Dunia telah berubah dan teknologi telah berkembang. Haus untuk kehidupan yang lebih baik telah membawa kepada luar biasa ciptaan dan penemuan, Led menjadi salah satu dari mereka.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *