Mengapa Air Merusak Elektronik Tapi Alkohol Sering tidak?

Adakah anda ingat waktu itu, ketika anda sedang menikmati ScienceABC artikel yang pada anda pintar dengan secawan teh untuk stimulasi intelektual yang apabila telefon menyelinap dan jatuh ke dalam cangkir, berkesan menghancurkan kedua-duanya?

Kebijaksanaan konvensional menetapkan bahawa cecair dan elektronik tidak pergi bersama-sama, tetapi adakah anda tahu apa yang betul-betul teh lakukan untuk anda telepon? Juga, jika alkohol telah digantikan yang teh, akan hasilnya sudah sama?

Jawabannya adalah dijelaskan oleh perbezaan dalam kimia dan sifat fizikal air dan alkohol.

Kimia Air
Molekul air mempunyai dua atom hidrogen terikat untuk satu oksigen atom, ditandai oleh formula kimia H2O. Oksigen dan Hidrogen membentuk ikatan dengan berkongsi elektron pasangan, dengan setiap elektron dalam pasangan yang disumbangkan oleh Hidrogen dan Oksigen, masing-masing. Ini adalah dipanggil kovalen bond. Akibat perkongsian adalah elektron yang tidak ada elektron bebas untuk menjalankan elektrik. Sebenarnya, murni de-terionisasi air tidak menjalankan elektrik.

Oksigen telah harta yang menakjubkan untuk menarik elektron ke arah itu sendiri lebih daripada Hidrogen (keelektronegatifan). Dalam molekul air, elektron pasangan terikat lebih ketat untuk Oksigen dan Hidrogen. Oleh itu, sebahagian negatif mengenakan terjadi pada O atom dan sebahagian positif mengenakan terjadi pada H atom. Geometri molekul air adalah seperti yang ada pemisahan biaya (pusat positif dan negatif tidak bertepatan).

Molekul mungkin telah dengan unsur-unsur yang berbeza electronegativities dan belum bukan kutub, seperti metana, CH4. Ini membuat air kutub (setelah kutub yang berlawanan bayaran) molekul. Kerana ini, mineral seperti Ca2, Mg2+, Na, Cl– dan lain-lain. sampai larut (kutub negatif molekul air menarik bercas ion mineral dan sebaliknya). Ini ion boleh menjalankan elektrik di hadapan potensi perbezaan.

Juga, molekul ikatan yang kuat di dalam air kerana molekul Hidrogen ikatan. Ini adalah alasan untuk tinggi mendidih titik air, berbanding dengan alkohol.

 

Kimia Alkohol
Dalam bahasa biasa, alkohol merujuk kepada salah minuman keras atau cecair untuk tujuan perubatan. Bagaimanapun, dalam sains, alkohol adalah tidak satu cecair, tetapi kelas organik (iaitu, karbon-mengandungi) senyawa yang telah berfungsi kumpulan (-OH). Berfungsi kumpulan koleksi atom, seperti yang ada ciri-ciri tersendiri berkaitan dengan organik senyawa yang terikat dengannya.

Seperti halnya dengan air, ikatan antara unsur-unsur atom (perkongsian elektron). Ini menterjemahkan untuk kekurangan elektron bebas dan ion untuk menjalankan elektrik. Oleh itu, alkohol murni juga sama.

Membubarkan mineral ion di dalam alkohol menjadi lebih sukar daripada yang membubarkan mereka di dalam air, sebagai wujud sterik penghalang (kesukaran menampung spesies baru kerana tolakan dari spesies yang sedia ada) antara rantai karbon dan mineral ion; besarnya mengenakan juga kurang pada alkohol.

Sejak sangat elektronegatif O dipasang pada salah satu akhirnya, ia menarik pasangan elektron ke arah itu sendiri, semakin sebahagian negatif mengenakan dan memberikan sebagian positif mengenakan untuk atom lain. Alkohol boleh digambarkan sebagai mempunyai kutub akhir (-OH) dan bukan kutub akhir (karbon di). Ini membuat alkohol yang amphiphilic compound (sesuai untuk ikatan dengan kedua-dua kutub dan bukan kutub sebatian), yang mempunyai aplikasi dalam kedua-dua pembersihan dan pembasmian.

Juga, molekul tarikan dalam alkohol adalah lebih lemah daripada di dalam air (sterik penghalang disebabkan oleh kehadiran besar karbon di). Oleh itu, ia adalah lebih mudah untuk menguapkan alkohol daripada air.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *