Haiwan Boleh Melihat Ilusi Optik?

Otak membantu kita memahami maklumat tentang saiz objek, kedalaman, jarak, dan banyak faktor lain. Dalam erti kata lain, ia membantu kita “mentafsir” apa mata melihat.

Dari hari pertama bayi membuka mata dan mulai melihat dunia, visual sistem mengambil dalam maklumat tentang sekitarnya. Ia mula belajar beberapa peraturan, yang membantu dalam memahami maklumat visual. Sebagai contoh, kita tahu bahwa hal-hal yang terlihat lebih kecil ketika jauh dan lebih besar ketika dekat dengan kami. Kita tidak boleh berpikir tentang peraturan-peraturan ini secara sedar, tapi kami menggunakan mereka untuk memahami apa yang kita lihat di dunia di sekitar kita.

 

Ada biaya untuk menggunakan peraturan itu atau selimut asumsi tentang dunia seperti yang kita lihat. Ilusi optik adalah bukti untuk ini!

Apa ilusi optik dan mengapa itu terjadi?
Ilusi optik hanya “misreadings” oleh otak tentang apa mata kita anggap, seperti otak terpakai biasa andaian belajar dari pengalaman tentang dunia, dan dalam beberapa kes, ia mungkin membawa kita membuat kesalahan dalam bagaimana kita melihat sesuatu yang visual. Sebuah objek boleh kelihatan lebih besar, lebih kecil, lebih panjang, pendek, gelap, atau lebih ringan daripada ia adalah kerana salah tanggapan oleh otak kita.

Sebagai contoh, mempertimbangkan terkenal Müller-Lyer ilusi dua garis horizontal ditunjukkan berdampingan – satu dengan masuk-menunjuk anak panah, dan salah satu keluar dengan anak panah.

Walaupun kedua-dua baris yang panjang yang sama, kita melihat baris untuk menjadi tidak sama panjang. Terdapat beberapa baik-belajar geometri ilusi, seperti Ponzo ilusi dan Kanizsa segitiga, setiap yang berurusan dengan pelbagai jenis kesilapan yang dibuat oleh otak.

Sama seperti Müller-Lyer ilusi, Ponzo ilusi menyebabkan kesalahan dalam persepsi yang panjang garis. Kanizsa segitiga adalah contoh ilusi yang disebabkan oleh “mengisi” oleh otak, di mana otak mengisi tidak wujud maklumat. Segitiga yang tidak wujud dalam gambar dilihat di latar belakang!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *