Bagaimana Mudah Untuk Memasak Makanan Dibuat?

Semua orang suka yang bagus panas mangkuk ramen segera, bagus sedap yang disediakan mi itu sangat mudah untuk membuat sup rasa. Hanya menambah paket campuran rempah untuk air, biarkan ia selama beberapa menit di atas api dan voilà! Anda memiliki salah satu yang terbaik keselesaan makanan di dunia.

Makanan seperti mi segera atau bersedia untuk makan makanan gelombang mikro semua diproses terlebih dahulu jadi itu usaha yang minimum diperlukan untuk mempersiapkan mereka.

Jadi, bagaimana makanan ini dibuat? Apa yang suci teknologi yang membuat orang merasa seperti seorang chef walaupun hanya pemanasan satu paket makanan dalam kuali selama beberapa menit?

Bahagian penting untuk teka-teki – mengeluarkan kelembapan
Amerika antropologi Loren Eiseley pernah berkata, “Jika ada sihir di planet ini, ia adalah yang terkandung di dalam air”. Aku tidak berpikir terlalu banyak penekanan mungkin boleh dibuat seberapa penting air adalah untuk kehidupan di Bumi!

Dinyahhidratkan makanan atau mengeluarkan kelembapan adalah yang paling cara yang berkesan untuk menyelamatkannya. Tanpa air, mikroorganisme tidak bisa tumbuh di dalam paket makanan, jadi kemungkinan makanan merosakkan dalam pakej yang lebih rendah.

 

Air adalah juga yang diperlukan untuk makanan untuk menjalani semula jadi organik reaksi membusuk atau memecahkan; enzim-berdasarkan reaksi yang menyebabkan makanan untuk merosakkan atau gelap tidak bisa mengambil tempat ini tanpa air.

Dalam ringkasan, pengeringan kenaikan makanan jangka hayat.

Ada beberapa cara untuk mengeringkan makanan. Kaedah yang paling mudah mengeringkan di bawah matahari atau pemanasan di kamar kecil atau gendang. Jika kaedah yang lebih rumit diperlukan, maka beku-kering adalah kaedah pilihan.

Beku-kering yang agak baru kaedah dinyahhidratkan makanan itu tidak mempengaruhi kualiti makanan sama sekali. Selain itu, makanan yang kering dengan cara ini cenderung untuk mempunyai poros struktur yang membolehkan air untuk masuk di dalamnya mudah semasa penghidratan, menjadikannya lebih cepat untuk tukang masak.

Freeze pengeringan perlu apabila kualiti tertinggi makanan diperlukan, dengan minimum penurunan rasa. Tidak lagi, beku-kering benar-benar membuang semua air dari makanan, jadi ia menjadi sangat ringan dan lebih murah untuk pengangkutan. Banyak syarikat-syarikat yang membuat camping mesra makanan juga menggunakan beku-kering.

Beku-kering dilakukan dengan bantuan lyophilizer.

Yang lyophilizer bekerja dengan pembekuan item di amat suhu sejuk (sekitar 40°C) dalam vakum. Ini menciptakan tekanan yang menjadikan pergeseran es dari solid fasa ke fasa gas tanpa bergerak melalui fasa cecair. Dengan cara ini, makanan yang kering tanpa menggunakan panas untuk menguapkan air, itu menghalang makanan dari menjadi rosak oleh api.

Karena beku-kering makanan begitu mudah untuk hidrat, kita bersiap-siap untuk makan makanan itu hanya memerlukan air panas untuk menyediakan. Bagaimanapun, beku-kering agak memakan masa yang panjang dan mahal, yang adalah mengapa kaedah ini biasanya digunakan untuk produk yang dijual pada premium.

Masalah dengan dinyahhidratkan makanan, bagaimanapun, adalah bahwa hal itu mempengaruhi kualiti makanan dan rasa.

Menambah pengawet
Bahkan mewah teknik seperti beku-kering tidak mudah. Beku-kering makanan juga boleh menjadi manja jika bakteria dapat tumbuh di dalam pembungkusan, Seperti, setelah itu makanan adalah kering, pengawet ditambah untuk membantu ia tinggal segar. Ini yang paling biasa termasuk garam atau gula.

Lain rempah biasa seperti chili serbuk, kunyit, dan lada juga membantu meningkatkan kehidupan rak. Mereka tidak hanya menambah rasa untuk makanan, tetapi mereka juga menyimpan ini dari menakutkan menyebabkan penyakit kuman.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *