Bagaimana Informasi Yang Disimpan Dalam Dvd?

Sehingga terakhir dekade abad kedua puluh, film-film, dan lagu-lagu lain maklumat yang sebahagian besarnya disimpan pada pita VHS dan lain-lain analog alat-alat, yang didasarkan pada tahun 1930-an magnet pita teknologi. Bagaimanapun, di akhir 1990-an, Dvd masuk pasar, dan memainkan peranan berpengaruh untuk anak-anak tumbuh di tahun 2000. Dvd menjadi identik dengan filem baru, permainan komputer dan lagu-lagu.

Tech gergasi seperti Sony, Microsoft dan Sega cepat pakai teknologi dan menciptakan perdana permainan konsol PlayStation dan Xbox, semua yang telah DVD-berdasarkan.

Ada hampir tidak ada orang dari generasi milenium yang tidak menunggu dengan nafas tertahan untuk melihat DVD logo menyerang skrin sudut apabila pemain DVD dihidupkan.

 

Gambaran Dvd
DVD adalah singkatan untuk Serba Digital Disk. DVD adalah optik disc yang menggunakan cahaya untuk membaca dan menulis data disimpan di atas rata disc. Data Digital adalah urutan 0 dan 1 (binari nombor).

DVD menyimpan data dalam format binari. Data ini adalah maka ditukarkan ke asalnya analog rakan sejawatannya menggunakan penukaran algoritma.

DVD pada dasarnya adalah upgrade ke CD (Padat-Disc), seperti teknologi yang digunakan adalah sama di kedua-dua, tetapi DVD adalah mengagak seperti yang jauh lebih banyak data boleh disimpan dalam masa yang sama jumlah fizikal.

Dvd bisa menjadi rahasia dalam dua kategori yang berdasarkan pada fungsi: Baca saja dan Re-boleh tulis.

Baca Hanya Re-Boleh Tulis
Data yang dapat ditulis ke disk hanya sekali. Setelah data yang ditulis, ia tidak boleh dihapus. Cakera boleh membaca beberapa kali. Data yang dapat ditulis dan menghapus beberapa kali. Sekali lama data yang telah terhapus, data baru boleh ditulis di atasnya.
DVD-R (Rakam) dan DVD-ROM (Membaca-Hanya Memori) Dibaca-Hanya format. DVD-DIGITAL (Re-boleh tulis) dan DVD-RAM (Acak-Mengakses Ingatan) adalah re-boleh tulis.
Kebanyakan jumlah fizikal DVD terdiri tegar, tahan suhu dan telus plastik lapisan dibuat polikarbonat (KOMPUTER), termoplastik polimer. Di belakang PC lapisan adalah mencerminkan lapisan. Ini dua lapisan membuat penyimpanan data lapisan dan fungsi aspek disc. Tanpa mereka, DVD tidak akan bekerja.

Penyimpanan Data Pada Dvd
Dvd menyimpan data pada nipis dan panjang trek lingkaran berjalan di sekitar disc.

Mencerminkan lapisan dalam Membaca-Hanya Dvd dan Re-boleh tulis Dvd bekerja sedikit berbeda. Mari kita lihat.

1) Membaca-Hanya Cakera:

Dalam jenis ini DVD, di bawah lapisan terdiri dari telus polikarbonat (KOMPUTER) lapisan. Satu sisi PC masih rata, dan di sisi lain, lingkaran rongga dicetak (dipanggil ‘track’). Rongga tidak berterusan, seperti yang ada halangan kecil (ketiadaan rongga) sepanjang lingkaran, menyebabkan dalam lingkaran trek dengan rehat, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Kawasan yang mengandungi sebuah rongga yang dipanggil ‘lubang’ dan kawasan tanpa sebuah rongga yang dipanggil ‘mendarat’ (anggaplah ia sebagai satu panjang satu lorong jalan dengan kelajuan pemutus diletakkan sebentar-sebentar). Reflektif lembaran dibuat aluminium diletakkan di belakang di sisi ini PC lapisan. Kunci berbentuk seperti yang ia sempurna penutup lubang dan tanah (memikirkan muka antara dua bergabung dengan batu bata Lego; satu bata PC dan lain-lain bata adalah aluminium).

Rendah kuasa laser bersinar di sebelah rata PC saat digunakan. Sejak PC lapisan telus, cahaya sinar bergerak walaupun ia dan mencapai sisi lain mengandungi jejak (lubang dan tanah). Lembaran aluminium mencerminkan ray kembali dan sensor mendeteksi mencerminkan ray.

Sejak disc terus berputar, laser serangan lubang dan tanah di urutan di mana mereka dicetak. Bila-bila masa peralihan yang berlaku dari sebuah lubang di tanah atau sebaliknya, intensiti mencerminkan cahaya mencapai sensor perubahan. Lebih tinggi kekuatan cahaya diberikan logik 1, dan lebih rendah kekuatan yang diberikan logik 0.

Oleh itu, sensor mendeteksi data sebagai urutan 0 dan 1 dengan mengesan setiap perubahan dalam cahaya.

DVD-ROM telah lubang dan tanah dicetak dalam proses pembuatan sendiri (seperti yang digambarkan di atas).
DVD-R tidak ada lubang dan tanah dicetak dalam pembuatan. Cakera datang dicelup, bukan dengan lembaran aluminium. Untuk menghapus data ke apa-apa disc, merah laser (650 pesawat) terbakar di luar kawasan di pewarna, gelap mereka bintik-bintik. Kegelapan dan cahaya tempat mencerminkan cahaya berbeda, yang diukur dalam pengesan ketika membaca disc.Mengapa Air

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *