Akan Kereta Pernah Menjadi Benar-Benar Tanpa Pemandu?

Bukannya diri memandu kereta, mengapa tidak mengambil bas, anda mungkin bertanya. Seperti yang anda mungkin tahu, automatik disambungkan sistem tidak lagi terbatas ke kilang-kilang. Mereka terus meresap dan mengembangkan pada jalan kehidupan kita. Pergi hari-hari ketika memiliki dan memandu kereta adalah satu perkara keistimewaan yang diberikan oleh beberapa orang.

 

Dalam mengejar yang lebih besar produktivitas, ia adalah wajar bagi kita untuk perwakilan tugas-tugas biasa untuk otomatisasi. Paradigma ini adalah sekarang melanjutkan untuk menyetir kenderaan.

Apa adalah autonomous memandu?
Autonomous memandu adalah istilah teknis untuk diri memandu kereta. Sementara itu ide dari mobil yang berjalan dengan seorang pria yang tidur di kursi pengemudi mungkin tampak menakutkan pada mulanya, ia tidak lagi cuma angan-imaginasi.

Autonomous memandu telah dibangunkan di peringkat dan sedang digunakan dalam bertahap cara untuk mengintegrasikan dengan baik dengan yang lain ‘manusia yang didorong oleh’ kenderaan di jalan. Mari kita menjelajahi setiap peringkat ini.

Pelbagai peringkat autonomous memandu
Berdasarkan jumlah manusia bantuan yang diperlukan untuk memandu kereta, yang berwajib mengenal pasti 6 tahap autonomous memandu.

Memandu adalah kombinasi dari kemudi (sisi kawalan) dan kelajuan (memanjang kawalan). Apa tahap kereta automatik bergantung pada kemampuannya untuk latihan kawalan ini bebas pemandu. Mulai dari sepenuhnya manual untuk automatik sepenuhnya, tahap ini adalah menjelaskan secara terperinci di bawah:

Tingkat 0 – Tidak otomatisasi
Tingkat 0 kenderaan yang paling lazim kenderaan di jalan hari ini. Ini terserah memandu kereta serta menjawab apa-apa bahaya yang mungkin datang bersama-sama cara bergantung semata-mata dengan pemandu.

Moden mempunyai ciri-ciri, seperti sensor dan kamera, itu isyarat pemandu ke arah keadaan berdekatan, defisit perhatian atau tidak terkawal berlepas dari lorong. Bagaimanapun, mereka tidak bisa mengambil alih dari pengendali untuk drive ke arah dilihat keselamatan.

Tahap 1 – bantuan Pemandu
Ini adalah yang paling biasa ditemui di level otomatisasi sedia untuk zaman moden kenderaan. Dalam sistem itu, kawalan kendaraan terletak terutamanya dengan pemandu, tetapi ditambah dengan built-in sistem jika diperlukan.

Beberapa contoh termasuk penyesuaian cruise control dan tempat letak kereta bantuan, di mana pemandu bertanggungjawab untuk kemudi dan kawalan kelajuan, masing-masing. Ketika Tahap 1 otomatisasi pada mulanya hanya tersedia di akhir yang lebih tinggi kenderaan, ini teknologi yang berguna kini telah meleleh ke bawah untuk massa pasar.

Tahap 2 – Separa otomatisasi
Sebahagian otomatisasi tahap maksimum otomatisasi diketahui moden-jalan hari undang-undang kenderaan. Sering disebut sebagai ‘anda tangan dari’, sistem ini mengambil kendali kemudi dan kelajuan kenderaan. Pemandu, bagaimanapun, tidak benar-benar mengalihkan perhatian untuk kegiatan lain, seperti dia harus tetap taat dan mengambil alih kawalan kereta jika situasi panggilan untuk itu. Sebuah contoh yang biasa Tahap 2 otomatisasi Tesla Motor’ mod autopilot.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *